22Äänisäde-ehdokas: Michael Böger – Fahrenheit 451

Työryhmä:
Ray Bradburyn englanninkielisen romaanin “Fahrenheit 451” pohjalta näytelmäksi dramatisoinut ja kääntänyt Piia Peltola
Ohjaus: Piia Peltola
Lavastussuunnittelu: Kaisu Koponen
Pukusuunnittelu: Saara Jolkkonen
Valosuunnittelu: Mikko Pajanen
Äänisuunnittelu: Michael Böger
Videosuunnittelu: Kaisu Koponen, Anssi Pennanen, Tuula Hakulinen
Maskit ja kampaukset: Sanna Sahlman
Tarpeistonvalmistus: Tuula Hakulinen

Ensi-ilta: 19.2.2022 Joensuun kaupunginteatterin Pieni näyttämö. Joensuun kaupunginteatterin ja Joensuun ylioppilasteatterin yhteistyö.

Perustelut:

Yhteistuotannossa Joensuun ylioppilasteatterin kanssa tehty, nykyajasta käsin dramatisoitu, Ray Bradburyn samannimisen klassikon näyttämötulkinta toi teatteriin tulevaisuuteen sijoittuvan tieteisdystopian. Bögerin luoma äänimaailma tarkensi tapahtumapaikkoihin, ja toi Kaisu Koposen minimalistisen lavastuksen luomiin tiloihin kokoa ja näköä. Siistin taloudellisella tyylillä ansiokas äänisuunnittelu muodosti yhdessä tilasuunnittelun ja esiintyjien liikkeen kanssa ennen näkemättömiä tapahtumapaikkoja, joita täydensivät yhdessä esiintyjäryhmän sekä muiden osa-alueiden kanssa luodut teatteri-illuusiot. Esityksen maailmassa kaikkialla on eläviä seiniä, joissa pyörii mainoksia, ja istukkeiden välityksellä on kätevää maksaa laskut ja pelata pelejä.

Esitys sai kiittävän vastaanoton, jossa korostui se, miten kokonaisen sekä todellisen tuntuisen maailman työryhmä oli luonut pienelle näyttämölle. Bögerin palkitseminen olisi palkinto äänisuunnittelijalle luovasta yhteistyöstä teatterin tekemisen aineettomien ja aineellisten osa-alueiden välillä, palkinto tarinankerronnan syvästä ymmärtämisestä, ja palkinto erityistä tuntemusta vaativan tyylilajin haltuun otosta.

Kuvat: Miska Korpelainen

Advertisement